Skip to content

Dromen, dakpannen en de sceptic tank: laatste blog voor de feestdagen!

De Grote Septic Tank Saga: Van Graven naar Chardonnay

Als je ooit het idee hebt gehad om in Frankrijk een huis te kopen en alles zou ‘gewoon’ goed verlopen, laat me je dan alvast vertellen: er is altijd wel iets. In ons geval was dat de septic tank. Het begon allemaal in december 2021, toen we met veel enthousiasme de handtekening zetten onder het koopcontract van ons huis. Het contract was een beetje als een boek waar je niet te veel in wilde lezen, maar dat je toch niet kon negeren. Een van de hoofdstukken sprak over de aanleg van een nieuwe septic tank. Geen probleem, dachten we toen. Dat doen we wel even.

Zoals vaak het geval is met grote projecten, blijkt de realiteit een stuk ingewikkelder. We brachten het volgende jaar door met het lezen van regels, het vergelijken van offertes en het voeren van talloze gesprekken over wat wel en niet mocht. We voelden ons soms als amateur-advocaten die proberen uit te zoeken waarom het getekende contract niet zo simpel is als het leek. Het werd een soort ‘waarom is dit zo moeilijk’-realityshow.

Uiteindelijk besloten we eind 2023 in zee te gaan met Arnaud. Hij kwam uit ons dorp, wat ons niet alleen het voordeel van lokale kennis gaf, maar ook de hoop dat dit goed zou zijn voor onze integratie. Wie wil er nou niet goede relaties opbouwen met de mensen in je buurt, toch?

We hadden afgesproken dat de werkzaamheden in april zouden beginnen, maar zoals het met veel grote projecten gaat, werd dat augustus. En plots stond hij daar, Arnaud, met een machinepark dat je normaal alleen in een speeltuin voor volwassenen zou verwachten. Daar gingen we, met grind, zand, en de grootste tanks die je je kunt voorstellen – 2500 kg per stuk. We dachten even dat we aan een nieuwe soort ‘grind- en zandkunst’ begonnen, maar nee, het werd al snel duidelijk dat er écht gegraven moest worden. En dat deed Arnaud. En graven. En nog meer graven.

De put die uiteindelijk ontstond, was zo groot dat je er makkelijk een klein zwembad in kwijt had gekund. Zo’n 10 x 6 x 6 meter. Ik keek naar beneden en dacht: “Dit is geen septic tank, dit is een klein stadion!” 

En toen plots stopte Arnaud met graven. Hij kwam naar ons toe, zijn gezicht ernstig. “Nous avons un problem”, zei hij. Een “grande” problem. Het bleek dat er onder de tanks een vloer moest komen, anders zouden ze gaan kantelen bij het stijgen van het grondwater. Ach, wat is nu een beetje extra werk? Als het moest, dan moest het maar. En dus gebeurde het.

Twee dagen later stond er om zeven uur ’s ochtends ineens een heel leger van vijf mannen voor onze deur. Ze kwamen niet om te ontbijten, maar om een vloer te storten. Het was alsof we in een komedie terechtkwamen. Tegen 09:30 uur hoorde ik ineens geen geluiden meer. Ik liep naar buiten en wat ik zag, was surrealistisch: de vloer was gestort en de mannen stonden in een kring, leegden een koud flesje Chardonnay. “Klus geklaard”, zei Arnaud met een glimlach. Bij het wegrijden, een beetje te enthousiast, raakte een van de mannen onze elektrische kast. – maar ach, de verzekering regelt dat wel, toch?

Arnaud, vastbesloten om niet alleen een septic tank maar ook onze hartelijke dank te winnen, had een week later alles keurig en netjes afgeleverd. Hij had zelfs het gastenveld geëgaliseerd en een soort golvend effect gecreëerd. De nieuwe weelderige groene kleur zorgde voor een rustgevende en uitnodigende sfeer. Het was bijna te mooi om waar te zijn. Nu, als ik in de tuin sta, voel ik me als de koning van mijn eigen ‘groene paleis’.

De haag die de privacy gaat bewaken (en onze geduld op de proef stelt)

Wat begon als een rustig leven in de natuur, kreeg al snel een nieuwe dimensie: het idee om een mini-camping te starten in onze boomgaard! En zoals bij elke droom die werkelijkheid wordt, kwamen er al snel een heleboel praktische zaken bij kijken.

Eerst was er het aanvragen van de vergunning. Zoals je je kunt voorstellen, was dat geen “laatste hand aanleggen en klaar” klus. Het was een proces waar geduld de sleutel was. Geduld, geduld en nog eens geduld. Het was een beetje als wachten op de bus die maar niet komt, maar gelukkig komt er op een dag altijd een bus. Maar we wisten toen al: het werk was nog lang niet klaar.

De haag: een heuse 'groene' overwinning

Wij hadden een plan: een haag, een mooie groene haag, voor wat meer privacy. Het leek zo simpel, maar zoals met alles wat met tuinieren te maken heeft, bleek dit makkelijker gezegd dan gedaan. In plaats van een paar schamele plantjes in de grond te stoppen, besloten we het groots aan te pakken: een kleine 300 haagplanten kwamen met ons mee uit Nederland. En niet zomaar haagplanten, oh nee! Diverse soorten, om het plaatje compleet te maken.

Daar stonden we dan, twee dagen lang, met een schop in de hand, onder een stralende zon en af en toe een onverwachte regenbui. En wat een werk was het! Maar op de een of andere manier, met een beetje doorzettingsvermogen, stond na die twee dagen een haag die je kon bewonderen. En als ik zeg ‘je kon bewonderen’, bedoel ik dat serieus. De haag is zo prachtig geworden dat we er bijna een klein standbeeld voor willen zetten. Misschien komt dat er nog wel, maar voorlopig is de haag de ster van de show.

Nu kijken we naar een groene muur die niet alleen onze privacy bewaakt, maar ons ook een gevoel van trots geeft. Want we hebben het niet alleen gedaan – we hebben het samen gedaan. En als het gaat om de mini-camping, dan is dit precies wat we wilden: een plek waar mensen kunnen genieten van de natuur, met een beetje extra privacy en veel groen om zich heen.

We zijn nog niet klaar met alle werkzaamheden, maar dit is een stap in de goede richting. En wie weet, misschien zitten we binnenkort wel te genieten van een glas wijn, de geur van de haag in de lucht en een tevreden gevoel van alles wat we samen hebben bereikt.

Zeilen versus de elementen: Een strijd die we niet konden winnen

Zoals jullie in onze vorige blogs hebben kunnen lezen, hebben we in december 2023 een nieuw dak op onze molen gezet. We waren helemaal klaar voor de winter, de zeilen lagen er strak op, en we dachten: “Laat het maar komen, we zijn voorbereid!” Maar zoals het met de meeste plannen gaat, blijkt de realiteit toch wat anders.

In het begin leek het een perfecte oplossing: tien stevige zeilen over het nieuwe dak, goed beschermd tegen de winterse weersomstandigheden. Het was alsof we de molen een dikke deken hadden gegeven om de kou buiten te houden. Maar het duurde niet lang voordat we merkten dat de zeilen toch niet helemaal bestand waren tegen de tand des tijds – of beter gezegd, tegen de kracht van de natuur. Wind, regen, sneeuw… het had er allemaal geen genade mee.

Maar goed, zolang het weer mooi was, was het geen probleem. De bouwvergunning was nog steeds niet rond, dus we dachten: “We hebben tijd, geen stress.” Het was een beetje zoals uitstellen totdat het niet meer kan, en dat moment kwam sneller dan we hadden gehoopt.

Toen werd het plotseling augustus, september. En met het verstrijken van de tijd, begon het zeil steeds meer schade op te lopen. Het begon bij ons te knagen – niet alleen het zeil, maar ook onze gemoedsrust. De vergunning? Nog steeds niet rond. Het mooie weer? Alsof het ook wist dat we in paniek raakten, het begon sneller om te slaan dan we dachten.
Na een goed gesprek met onze architect, was de conclusie duidelijk: “Het moet dakpannen worden!” Maar goed, dakpannen zijn niet goedkoop, en je hebt er er ongeveer 2500 nodig om een molen af te maken. Een flinke investering dus, vooral voor iets wat je niet zo snel terugverdient als ‘’molenaar’’.

Maar waar een wil is, is een weg – en als er iemand inventief is, dan is het Joop. Ze ging op zoek naar tweedehands dakpannen. Na wat speurwerk vond ze een partij in Fleringen, en het was alsof de zon door de wolken brak: “Dit gaan we doen!” De prijs? Ongeveer 25% van de nieuwprijs van de goedkoopste dakpan die we in gedachten hadden. Een flinke besparing dus!
Koos had het transport geregeld, en op 22 november om 06:00 uur ’s ochtends stonden de vrachtwagen en de 2500 dakpannen voor de deur. Het was het soort levering dat je het liefst in je slaap zou willen ontvangen, maar helaas – we waren er al voor wakker, klaar om de grote pannenoperatie te starten.

We hebben ze. De dakpannen zijn binnen, en nu is het tijd om het leggen van het dak te organiseren. We hebben de materialen, het plan, en een flinke dosis enthousiasme. Het dak gaat er komen, en wie weet? Misschien vinden we nog een manier om van die zeilen iets bruikbaars te maken voor de zomer.

Dank jullie wel allemaal.

Wat een geweldige zomer hebben wij gehad! Niet alleen vanwege het mooie weer maar vooral door de geweldige mensen die bij ons langs zijn gekomen. Familie, vrienden, collega’s… het was een zomer van gezelligheid, lachen, delen en genieten van elkaars gezelschap. En hoewel we niet iedereen in detail kunnen omschrijven, willen we toch een moment nemen om al deze bijzondere mensen te bedanken.

Een lijst van dankbaarheid:

Gea, Bert, Edith, Marchien, Koos, Hilly, Henk, Sibylle, Renée, Niels, Anouk, Giorgio, Alexis, Martine, Henk, Tina, Jeanet, Otto, Willem, Evelyne, Ceriel, Tamar, Amber, Frank, Jeroen, Wya, Nicole, Ingeborg, Leon, Koos, Regina, Harald, Bas, Ellen, Roelf & Gea… en natuurlijk de rest van iedereen die we misschien net niet hebben genoemd, maar die wel in ons hart zit!

Jullie aanwezigheid heeft onze zomer onvergetelijk gemaakt. De gesprekken die we hadden, de momenten van stilte, het lachen om kleine dingen en het genieten van een simpele lunch in de zon – het waren de dingen die de zomer speciaal maakten. Dank jullie wel voor het delen van die tijd met ons en voor de gezelligheid die jullie meegebracht hebben.

Iedereen bracht iets unieks mee, of het nu een grappig verhaal was, een hartverwarmende anekdote of gewoon het plezier van samen zijn. We zijn zo dankbaar voor elke glimlach, elke knuffel en elk moment van samenzijn. Het zijn deze herinneringen die ons huis tot een thuis maken. En als we terugkijken op deze zomer, weten we dat de waarde niet alleen in de zonnestralen lag, maar vooral in de mensen die deel uitmaakten van ons avontuur.

Dus, met een glimlach en een dankbaar hart, zeggen we: “Bedankt!” Jullie hebben deze zomer echt speciaal gemaakt en we kijken ernaar uit om elkaar snel weer te zien. Tot de volgende keer!

Wij willen van deze gelegenheid ook gebruik maken om een ieder geweldige fijne feestdagen te wensen en een gezond een voorspoedig 2025.

Salut!

Joop et Henri

Le Moulin d'Avrée

Een idyllische plek, ver weg van de bewoonde wereld.

Comments (5)

  1. Lieve mensen ,
    Wat een geweldige prestatie
    Wat een mooi verhaal.
    Wat een doorzettingsvermogen.
    Hier wordt zelfs Bertineke stil van.
    We wensen jullie prettige kerstdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar.
    Hope 2 CU
    Hartelijke groeten van Bertineke en Haye

    1. Lieve Bertineke en Haye,

      Dank je wel voor de lieve woorden. Voor jullie is er altijd en plaatste vrij bij ons.

      Fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2025.

      Joop en Henri

  2. Lieve Joop en Henry,

    Wij denken ook nog steeds met veel plezier terug aan de week dat wij bij jullie mochten logeren in jullie prachtige gite! Leuk om jullie te kunnen blijven volgen via deze blog.Leuk geschreven trouwens! Wat een geduld en doorzettingsvermogen hebben jullie zeg! Ga zo door!! Voor jullie natuurlijk ook hele gezellige kerstdagen en en heel mooi avontuurlijk 2025 gewenst! Groetjes, Jeroen en Evelyne.

    1. Lieve Evelyne en Jeroen,

      Dank jullie wel voor jullie lieve bericht.

      Wij wensen jullie ook fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2025.

      Hartelijke groet,

      Joop en Henri

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze avonturen

Ons vakantiehuis

Contactgegevens

Back To Top